Dişeti Hastalıkları ve Tedavisi
Dişler düzgün ve hatasız bir şekilde temizlenmediğinde, üstlerinde ve aralarında kalan yiyecek kalıntıları bakterilerin oluşumuna yol açar. Bu birikintilere bakteriyel plağ denir ve diş çürükleri ile diş eti iltihaplarının oluşumuna zemin hazırlar. Zamanla tükürüğün birikmesi de diş taşlarının meydana gelmesine neden olur.
Bakteri plağında gelişen mikroorganizmalar, şekerli besinleri sindirerek asit meydana getirirler. Bu asit, dişin bir bölgesinde oluşarak zamanla yayılmaya başlayıp dişi çürütür. İlerleyen aşamalarda diş kaybı kaçınılmaz hale gelebilir.
Dişeti iltihabının başlangıç belirtileri genellikle dişetlerinde görülen kanamalardır. Dişetlerinde oluşan renk ve şekil değişiklikleri ile kötü ağız kokusu durumu daha belirgin hale getirir. Dişeti iltihabı, çürüklerin sebep olduğu diş kayıplarından belirgin şekilde daha fazla diş kaybına yol açar.
Sağlıklı Dişeti Görüntüsü Nasıldır?
Sağlıklı diş eti, genellikle açık pembe bir renge sahip olup mat bir görünüm sergiler. Yüzeyi portakal kabuğunu andırırken, sert bir yapıya ve kanama olmama durumuna sahiptir. Diş yüzeyinde kalınlaşmadan keskin bir hat ile sona erer.
Dişeti Hastalıkları Nelerdir, Belirtileri Nasıl Anlaşılır?
Dişeti hastalıkları, basit bir dişeti iltihabından (gingivitis) başlayarak çene kemiklerinin erimesi ve dişlerin sallanarak kaybedilmesiyle sonuçlanabilecek ağır enfeksiyonlara (periodontitis) kadar devam eden bir süreçtir. Bu enfeksiyonun ilerlememesi için uygun ağız hijyeni sağlanmalı ve en kısa zamanda bir uzmana başvurulmalıdır.
Günlük ağız hijyenine dikkat edilmediğinde dişler ve diş etleri üzerindeki plak, zamanla sertleşip miktarı artarak diş taşı oluşturacaktır.
Diş etlerinin kenarlarında ya da dişler arasında, diş taşlarına bağlı olarak meydana gelen sarı-siyah lekeler gözlemlenir.
Dişeti hastalıklarının en belirgin ve ilk işareti dişeti kanamasıdır. Sağlıklı dişetleri kanama yapmaz.
Paralel olarak, diş etlerinde şişlikler ve kızarıklıklar meydana gelir. Bunun nedeni, vücudun hastalıklı alana iyileşme amacıyla daha fazla kan göndermesidir.
Diş etlerinde gerilme meydana gelir ve kök yüzeylerinde duyarlılık artar. Eğer bu gerilme süreci sürerse, dişeti altındaki kemik de aşınmaya başlayacaktır.
Diş ile diş eti arasında enfeksiyon oluşur. Ağızda sürekli olarak rahatsız edici bir koku ve kötü bir tat hissedilir.
Dişeti çekilmesi ve kemik erimesi ile birlikte, dişlerde sallanmalar, uzamalar ve dişler arasında açılmalar meydana gelir. Sonuç olarak, dişeti enfeksiyonu nedeniyle dişler, çekilme aşamasına ulaşır.
Neler Dişeti Hastalığına Sebep Olur?
- Kötü ağız hijyeni
- Sigara
- Stres
- Diş sıkmak veya gıcırdatmak
- Kötü yapılmış kron köprü kaplamaları veya dolgular
- Hormonal değişiklikler
- Kullanılan bazı ilaçlar
- Kötü beslenme
- Diabet (şeker hastalığı)
- Genetik faktörler
Dişeti Hastalıklarından Nasıl Korunulur?
Bir diş hekimi tarafından gerçekleştirilecek diş taşı temizliği, diş fırçası ve diş ipi ile ulaşamadığınız sertleşmiş diş taşlarının temizlikten çıkarılmasını sağlar. Diş taşlarının temizlenmesine detertraj (diş taşı temizliği) denir. İleri düzeydeki dişeti enfeksiyonlarında, diş taşları sadece dişetlerinin üst kısmındaki görünür alanlarda değil, aynı zamanda dişetlerinin altında, görünmeyen kök yüzeylerinde de birikim gösterebilir. Bu derin bölgelere ulaşarak yapılan temizlik ve yüzey düzeltme uygulamasına küretaj adı verilir. Daha ciddi durumlarda, diş ve diş köklerinin tüm yüzeylerinin derinlemesine enfekte olduğu hallerde, 3-4 mm’lik küçük bir cerrahi müdahale ile dişetleri kaldırılarak flap operasyonu aracılığıyla detertraj ve küretaj işlemleri gerçekleştirilmesi gerekebilir.
Dişeti hastalıklarını önlemenin ilk adımı bireyin kendi sorumluluğundadır. Biz doktorlar gerekli tedavileri uygulayıp sağlıklı diş ve dişetleri sağladıktan sonra, kişi bu durumu sürdürmek için kendi çabalarına kalır. Aynı sorunla yeniden karşılaşmamak tamamen kişinin elindedir.
Bu bağlamda, sürekli sağlıklı dişler ve diş etleri elde etmek, doktorunuzun sizin için özel olarak belirlediği ağız bakım programına tam olarak uymakla mümkündür. Doktor müdahalesinden sonra size anlatılan yöntemle dişlerinizi fırçalayarak, gösterilen şekilde diş ipi veya ara yüz fırçası kullanarak ve gerekiyorsa çeşitlilik arz eden ağız gargaralarını kullanarak, son derece sağlıklı dişler ve diş etleri sahip olabilirsiniz.