Endodonti (Kanal Tedavisi)

Kanal Tedavisi Nedir?

Dişin yaşamını sürdüren ve besin alımını gerçekleştiren damarlar ile sinirlerin yer aldığı pulpa boşluğu (dişin merkez odası) farklı nedenlerle enfekte olabilir. Bu tür bir durumda, diş pulpası ve tüm enfekte dokular temizlendikten sonra dişin kök kanallarının dezenfeksiyon ve sterilizasyon işlemi gerçekleştirilir ve ardından uygulanan kök ve kron dolgu sürecine kanal tedavisi denir.



Bir Dişe Neden Kanal Tedavisi Yapılır?

  • Çok derin bir çürük sebebiyle dişin damar ve sinirleri enfekte olmuşsa
  • Dişteki kırık ve çatlaklar dişin iltihaplanmasına sebep olmuşsa
  • Dişe gelen bir travma sonrası diş canlılığını kaybetmişse
  • Dişin pozisyonu protez yapımına engel olduğunda
  • Çok derin bir çürükten sonra yapılan dolgu işlemi (kuafaj) yetersiz kaldığında

Kanal Tedavisine İhtiyacınız Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

  • Sıcak ve soğuğa karşı uzun süreli hassasiyet
  • Çiğnerken oluşan ağrı ya da rahat çiğneyememe
  • Kendi kendine başlayan özellikle de geceleri başlayan ağrı
  • Dişin renk değiştirmesi, dişin kök ucu hizasında şişlik

Kanal Tedavisi Yapılırken Ağrı Hissedilir mi?

Birçok hasta, kanal tedavisi gerektiren bir dişin neden olduğu şiddetli ağrıdan dolayı hekime oldukça dikkatli bir şekilde başvurur. Bu ağrının yarattığı acı nedeniyle dişin çekilmesini ilk seçenek olarak değerlendirme eğilimindedirler. Ancak, gelişen anestezi teknikleri ve maddeleri sayesinde kanal tedavisi sırasında hiçbir ağrının yaşanmaması veya en aza indirilmesi mümkün olmaktadır. Tedaviden sonra birkaç gün dişlerde hassasiyet görülebilir. Ancak sonuç olarak, diş kaybedilmekten kurtulmuş ve yıllarca kullanılabilir hale getirilmiş olacaktır.

Kanal Tedavisini Kolaylaştıran Gelişmeler Yok mu?

Lazerle Kanal Tedavisi: Kanal tedavisinde kök kanallarının tamamen bakterilerden arındırılması ve dezenfekte edilmesi büyük bir önem taşır. Bu hedef doğrultusunda kanal içerisinde yıllardır çeşitli dezenfektan maddeler kullanılmaktadır. Sıkı enfeksiyonların çözümünde bazen birden fazla pansuman yapılması gerektiğinden, kanal tedavisi genellikle uzun seanslar gerektiren bir işlem olarak akıllarda kalmıştır.

Artık bu dezenfeksiyon işlemi için geleneksel yöntemlerin yanı sıra lazer desteği ile bir çözüm bulmak mümkündür. Bu şekilde, lazer destekli tedavi ile kanal dezenfeksiyonu çok daha etkili bir şekilde gerçekleştirilebilir ve kanal tedavisi süreci daha kısa sürede tamamlanabilir.

Apex Locater teknolojisi, kök kanal tedavisinde başarının en önemli unsurlarından biri, kök ucuna tam ulaşarak kökten dışarı taşmayan bir dolgu yapmak için gereklidir. Geleneksel tedavi yöntemlerinde kök ucunu doğru bir şekilde belirlemek için hastalardan tekrar tekrar film çekmek gerekebilir; bu durum, hastaların fazla radyasyona maruz kalmasına ve işlemin süresinin uzamasına neden olabilir. Apex locater cihazı ise, kullanılan aletler kök ucuna ulaştığında elektronik bir sistem aracılığıyla sinyal vererek, radyografiye duyulan ihtiyacı ortadan kaldırmaktadır.

Döner Alet Sistemleri (Rotary Sistemler): Kök kanalları, anatomik yapıları itibarıyla nerdeyse bir saç telinin kalınlığındadır. Bu kanalların konumunu doğru bir şekilde belirleyip yaklaşık 10-15 kat genişletmek gerekmektedir. Geleneksel olarak, kanal eğeleri ile manuel yöntemle eğeleme işlemi gerçekleştirilir. Bu yöntem, tedavi süresini önemli ölçüde uzatırken, hastanın çene eklemi üzerinde de fazla yük oluşturur. Döner alet sistemleri sayesinde, eğeleme işlemi manuel olarak yapılmak yerine elektronik hassas cihazlarla gerçekleştirilebilmektedir. Böylece yüksek seviyede hasta konforu sağlanabilir.

WhatsApp İle Randevu Alın