Estetik ve Protetik Diş Hekimliği
Estetik diş hekimliği, sürekli olarak yenilenerek hızlı bir gelişim göstermektedir. Estetik işlemler arasında en yaygın olarak tercih edilen tedavi yöntemleri diş kaplamaları ve bonding sistemleridir. Diş kaplama uygulamalarında ise porselen kaplama, lamina porselen ve zirkonyum kaplamaların kullanımı oldukça yaygındır.
Diş kaplamaları;
• Estetik bir görünüm kazanmak amacıyla,
• Dişlerdeki çapraşıklıkların düzeltilmesinde ortodontik tel tedavisini tercih etmeyen hastalara alternatif bir tedavi sunmak amacıyla,
• Diş eksikliğinde köprü protez yapmak amacıyla,
• Kanal tedavisi sonrası bir bütünlük sağlayarak dişin kırılma ihtimaline karşı dişi korumaya almak amacıyla,
• Hareketli protezlere destek olması amacıyla yapılmaktadır.
PORSELEN KAPLAMA
Diş eksikliklerinin tamamlanması için köprü tedavisi uygulanmaktadır. Porselen kaplamalar, metal destekli ve tamamen porselen olan metal desteksiz kaplamalar şeklinde iki kategoriye ayrılır. Bu kaplamalar sayesinde estetik görünüm sağlanabilir, konuşma yetisi kazanılabilir ve kaybedilen çiğneme fonksiyonu geri getirilmiş olur. Metal destekli porselen kaplamaların tek olumsuz yönü, bazı durumlarda dişeti hizasında görülen gri metal yansımasıdır.
ZİRKONYUM KAPLAMA
Zirkonyum, son yıllarda dikkati çeken bir malzeme olarak estetik diş hekimliği uygulamalarında önemli bir yer edinmiştir. Zirkonyumun en önemli faydalarından biri, porselen kaplamalardaki gri metal alt yapının yerine beyaz metal alt yapının sunulabilmesidir. Bu özellik sayesinde zirkonyum, ışık geçirgenliği sayesinde daha doğal bir görünüm sağlarken, diş etlerinde oluşan gri metal yansımalarını da engellemektedir.
Zirkonyumun bir dezavantajı, porselen kaplamalara göre daha sert bir yapıya sahip olması nedeniyle kırılma ihtimalinin daha yüksek olmasıdır. Bu yüzden, çiğneme kuvvetlerinin yoğun olduğu arka grup azı dişlerinde kullanılırken dikkatli olunması gerekmektedir.
LAMİNA (YAPRAK PORSELEN)
Dişler kırıldığında, dişlerdeki yerel düzensizliklerin ve şekil ile boyut hatalarının giderilmesinde kullanılabilir.
Ayrıca tam kaplama tedavilerine kıyasla dişlerin sadece ön yüzeyinden, minimum düzeyde aşındırma yapılması gerekmektedir. Bu tedavinin önemli noktaları, uygun vaka seçimi, el becerisinde hassasiyet ve doğru bir laboratuvar çalışmasıdır.
BONDİNG
Özellikle ön dişlerin estetik görünümünü sağlamak amacıyla sıkça uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ön dişlerdeki kırıklar, çeşitli lekelerin temizlenmesi, dişler arasındaki boşlukların kapanması, diş boyutlarındaki uyumsuzlukların giderilmesi, mine tabakasında meydana gelen ciddi aşınmalar ve dişlerdeki yerel çapraşıklıkların çözümünde kullanılmaktadır.