Lazer Diş Hekimliği
Lazer Nedir?
Lazer terimi, “Işığın Uyarılarak Güçlendirilmesi” şeklinde tanımlanabilir. Lazer cihazı esasen bir ışık güçlendiricisidir. Bu cihaz tarafından üretilen ışık dalgaları, elektromanyetik enerjinin bir çeşidini temsil eder.
Lazer ile Hangi Tedaviler Yapılabilir?
- Çene kemiğinde ve dişetinde her çeşit cerrahi işlemler,
- Dil ve dudak bağı kesileri,
- Kanama durdurulması,
- İmplant üstü iyileşme başlığı takılması,
- Cerrahi yaraların iyileşme süresinin kısaltılması,
- Diş beyazlatma,
- Koyu renkli dişetlerinin renginin açılması,
- Dişetinin şekillendirilmesi,
- Dişeti tedavisinde enfekte dokuların uzaklaştırılması ve dişeti cebinin dezenfeksiyonu,
- Hassas dişlerin hassasiyetinin giderilmesi,
- Diş çürüklerinin temizlenmesi ve dezenfeksiyonu,
- Kanal tedavileri ve kanal dezenfeksiyonu,
- Diş sıkmaya bağlı gelişen eklem problemlerinin tedavisi.
Lazer Uygulamalarının Avantajları Nelerdir?
- Yeni nesil lazerler, dişlere ve diğer dokulara doğrudan temas etmeden işlev göstermeyi mümkün kılar. Böylece, hastaları rahatsız eden ses, titreşim ve ısı oluşumu engellenir. Bu durum, diş hekimi korkusu yaşayan her yaştan hasta için bir seçenek haline gelmiştir.
- Lazerin uygulandığı alanda tam anlamıyla %100 dezenfekte ve sterilizasyon işlemi gerçekleştirilmektedir.
- Lazerle gerçekleştirilen cerrahi işlemlerde, uygulama sırasında kanama meydana gelmez. Her cerrahi operasyon sonrası oluşabilecek komplikasyonlar, şişlik ve ağrı gibi rahatsızlıkların riski azalmakta ve iyileşme süreci daha hızlı ilerlemektedir.
- Gücü ayarlanabilir lazer ışığı, çürük dokuyu hedef alarak az miktarda madde kaybıyla tedavinin gerçekleştirilmesini mümkün kılar. (Sadece dişin çürük kısmını çıkarır.)
- Lazerle yapılan “diş beyazlatma” işlemleri, kısa bir süre içinde daha etkili sonuçlar elde etmeyi sağlar. Ayrıca, lazerle diş beyazlatma uygulamasında klasik beyazlatma yöntemlerinden sonra dişlerde görülen hassasiyetin oluşması engellenmiştir.
- Diş etlerinde genetik olarak belirgin kahverengi-mor renklenme (hiperpigmentasyon) yaşayan bireylere 3 veya 4 seans lazerle peeling uygulaması ile bu durum düzeltilebilmektedir.
- Lazer işlemleri ile, halk arasında lazerli dolgu olarak adlandırılan ve bir ışık kaynağı kullanılarak sertleştirilen kompozit dolgu uygulamaları birbirinden farklıdır.
- Abse drenajı, dişeti küretajı, kuron boyu uzatma, aftöz ülser ve herpetik lezyon tedavisi gibi tüm yumuşak doku müdahalelerinde; çürük temizliği, kemik şekillendirme ve kök yüzeyi hassasiyetinin giderilmesi gibi sert doku işlemlerinde, kanal tedavisinde, çürük tespitinde, diş beyazlatma işlemlerinde, ağrı tedavisinde ve daha pek çok alanda kullanılabilmektedir.